Scoala Parintilor

SCOALA PARINTILOR – "PARINTI MAI BUNI, COPII MAI BUNI!"

Initiator: Profesor invatamant prescolar si primar: Florescu Daniela- Mihaela

Scopul proiectului este sprijinirea dezvoltarii socio-educative a copilului si familiei, precum si asigurarea accesului si participarii actorilor educationali nu numai la intrarea in sistem, ci si pe tot parcursul instructiv-educativ.

Din perspectiva istorica, educatia parintilor – ca si educatia (poporului) in general - apare necesara, atat pentru cresterea si educarea copiilor, cat si ca o cale de emancipare spirituala si sociala, ca un vector al democratizarii educatiei si societatii. Accelerarea transformarilor sociale, democratice, emanciparea femeii (la preocuparile materne si gospodaresti adaugandu-se preocuparile profesionale si de studiu), modificarea statutului copilului, dispersia familiei, progresele sociologiei si psihologiei, precum si alte cauze au dus la intelegerea faptului ca orice sistem de educatie ramane neputincios daca se izbeste de indiferenta sau de opozitia parintilor. In cazul multor parinti, exista o inspaimantatoare neglijare a datoriei, ei isi trimit copiii nedisciplinati la gradinita, pentru a primi educatia pe care ei ar fi trebuit sa le-o dea acasa. Obstacolele relatiei scoala-familie pot fi de ordin comportamental (intalnite, atat intre parinti, cat si la cadrele didactice) sau de ordin material (relatia scoala-familie cere un surplus de efort material si de timp).

Date fiind toate aceste probleme si revenind la necesitatea educatiei parintilor in ideea alinierii la cerintele gradinitei si cele impuse de idealul socio-educational, trebuie remarcate cele trei directii de actiune: a. sprijinul emotional (a se da parintilor ocazia de exprimare a emotiilor fara critica sau condamnare); b. sprijinul informational ( a li se da parintilor ocazia de a intelege propria situatie si cea a educatiei copilului lor) c. sprijinul instrumental (ajutor in rezolvarea problemelor care tin de educatia copilului).

Nu este de asteptat ca educatorul sa faca lucrarea parintilor. In acest scop este necesar un dialog intre cadre didactice si parinti. Din perspectiva unei analize sistemice, educatia parintilor apare ca o dimensiune a educatiei permanente si, desigur, a educatiei adultilor.

REZULTATELE ASTEPTATE

O mai buna cunoastere a copiilor de catre parinti; observarea copiilor in activitatea de zi cu zi a gradinitei ; imbunatatirea relatiilor dintre prescolar si parinti; imbunatatirea relatiilor educatoare-parinti, parinti-copii, copii-educatoare; insusirea unor aspecte teoretice privind educatia copiilor (managementul conflictelor, activitatea de relaxare si recreere a copiilor, tipuri de recompense); implicarea directa a parintilor in activitatea instructiv-educativa (activitati curente, jocuri, activitati extracurriculare, manifestari cultural-artistice); cresterea interesului fata de copii (criterii de apreciere a activitatii copiilor). ACTIVITATI PRINCIPALE:

Consiliere pe teme educative legate de evolutia fiecarui copil prescolar in cadrul programului educativ institutionalizat, corelat cu comportamentele si atitudinile manifestate in sanul familiei – colaborare cu familia prin dialog liber.

Exemple de activitati care se pot desfasura in cadrul proiectului "Scoala parintilor", aflat in derulare la Gradinita nr. 11 BRASOV:

Tipul de activitateExemple de activitati
Activitati educativeStadiile de dezvoltare ale copilului – nevoi specifice pentru fiecare etapa de varsta
Despre copiii cu cerinte educative speciale
Copilul cu probleme de adaptare scolara
Ce este imaginea si stima de sine?
Calitatile / obligatiile parentale
Cum ne vad copiii?!?
Educatia parintilor in situatii de risc
Complexul de inferioritate
Stil de viata sanatos
Despre pedeapsa si recompensa
Copilul trist, timid, fricos, agresiv...
Educatia sexuala – cine? ce? cand? unde? de ce?
A invata sa inveti
Adolescenta – perioada de criza sau nu?
Familia monoparentala
Activitati de socializarePentru dumneavoastra, doamna... - 8 Martie
Copilaria - inima tuturor varstelor - 1 iunie
Si parintii sarbatoresc Zilele Scolii
Fotbal - elevi vs. parinti si cadre didactice
Atelierul de creatie - valorificarea de aptitudini
Am venit sa colindam... traditii de Craciun
Activitati de ordin social -
invitati specialisti din domeniul sanatatii, economic, juridic etc.
Ce este educatia antreprenoriala?
Cum fac economii?
Cum e mai bine sa procedez?
Cum ii pregatesc viitorul copilului meu?
Drepturile angajatului
Nu ne dam batuti - Despre reorientarea profesionala


Prezentare

Tur virtual
Tur virtual Gradinita nr. 11 Casuta Bucuriei Brasov

Video
Film de prezentare Gradinita nr. 11 Casuta Bucuriei Brasov

Film de prezentare Gradinita nr. 11 Casuta Bucuriei Brasov